Министарство правде
Републике Србије

Saradnja sa Komisijom za nestala lica RS

Dana 26. feburara 2010. godine sa početkom u 13 časova održana je peta sednica Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle oslobođenja 1944. godine  (u daljem tekstu Državna komisija). Sednici su prisustvovali prof. Dr Branimir Aleksandrić, prof. dr Slobodan G. Marković, mr Srđan Cvetković, dr Momčilo Pavlović, g. Slobodan Živanović, gđa Eva Vukašinović, g. Veljko Odalović, g. Miroslav Panić, g. Meho Omerović i g. Branko Jevtić. Opravdano odsutni bili su: g. Slobodan Homen, g. Tomić, g. Đorđe Ostojić (koji je poslao zamenu), dr Dušan T. Bataković i dr Živojin Đurić. Sastanak je održan u Komisiji za nestala lica Republike Srbije u Palati federacije.

 

Z A P I S N I KPredsednik Državne komisije dr Marković najpre se zahvalio g. Odaloviću i Komisiji za nestala lica koji su organizovali sastanak Držane komisije i prezentaciju rada Komisije za nestala lica u Palati federacije. Istakaoje da će iskustva iz rada ove komisije biti od velike koristi Komisiji za tajne grobnice i da u tom smislu treba da postoji stalna i tesna saradnja između ove dve institucije.

U neformalnom delu sednice Komisije izvršena je iscrpna i veoma sadržajna prezentacija aktivnosti i rezultata Komisije za nestala lica Republike Srbije. Najpre je gđa Zorica Avramović, šef odseka u Komisiji za nestala lica, predstavila metodologiju rada identifikacije i ekshumacije žrtava, a sa posebnom osvrtom na pojedinačna grobna mesta, masovne grobnice, sekundarne grobnice, obeležavanje i pozicioniranje grobnica kao i niz drugih tehničkih pitanja vezanih za ekshumaciju. G. Odalović je pojasnio razne oblike delovanja Komisije, a dr Aleksandrić je skrenuo pažnju na to da su ekshumacije skupe i da zahtevaju spremnost državnih vlasti da se opredele sredstva u tu svrhu. G. Veljko Odalović je, na kraju, najavio da će Komisija za nestala lica pripremiti CeDe sa njenim aktivnostima za sve članove Državne komisije.