Министарство правде
Републике Србије

Izveštaj sa službenog puta za Novi Sad

Jan 13, 2011

Izveštaj sa službenog puta za Novi Sad sprovedenim 4.01.2011. godine, u utorak.

Predstavnici Državne komisije Srđan Cvetković, sekretar, Dobrivoje Tomić, predstavnik žrtava i Marija Ilić pošli su iz Beograda u 10 časove, službenim vozilom kojim je upravljao Mladen Acković. U Novome Sadu je članove sačekala Žužana Mezei i povela ih u zgradu Pokrajinske vlade gde je u 12 časova bio određen sastanak sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši i Ištvanom Pastorom, potpredsednikom Vlade Vojvodine. Sastanak se odvijao iza zatvorenih vrata za novinare.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši ponudio je pomoć Državnoj komisiji za tajne grobnice, u kojima počivaju ubijeni posle septembra 1944. godine.Tokom sastanka sa delegacijom Državne komisije rekao da o svemu što nam se događalo tokom proteklih decenija moramo govoriti potpuno otvoreno i iskreno. Podsetivši da je Skupština APV prva donela Rezoluciju o nepriznavanju kolektivne krivice, čime se jasno odredila prema prošlosti, Egereši je naglasio da se bolna poglavlja iz prošlosti moraju konačno zatvoriti, ali tako da ne ometaju našu evropsku budućnost. "Nikako ne smemo dozvoliti da taj period iz prošlosti naruši našu evropsku budućnost. Zbog toga je neophodno naglasiti da je su za sve zločine krivi konkretni pojedinci, a nikako narodi u celini",
"O svemu što nam se događalo tokom proteklih decenija, moramo govoriti potpuno otvoreno i iskreno jer ćemo samo tako moći da napredujemo i zatvorimo bolna istorijska poglavlja koja su se, neosporno, dogodila",

Na istom sastanku potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da rad komisije ne sme da se upotrebi u dnevnopolitičke svrhe, već da obezbedi sučeljavanje društva sa prošlošću: “jer bez toga nema mesta za bolju budućnost", kazao je Pastor. Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor je ocenio da prevashodni cilj rada Državne komisije za tajne grobnice ne treba da bude utvrđivanje krivice, nego odavanje poštovanja prema nevinim žrtvama.

Egereši i Pastor su podržali inicijativu Državne komisije da se formira pokrajinski pododbor Komisije za tajne grobnice, koji bi napravio mapu tajnih grobnica iz perioda posle Drugog svetskog rata u Vojvodini.

Predstavnici Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle septembra 1944. godine obavestili su predsednika Skupštine Vojvodine, Šandora Egerešija i potpredsednika pokrajinske vlade, Ištvana Pastora da je do sada popisano oko 20.000 žrtava sa svim podacima, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informisanje. Kako bi taj proces popisa bio unapređen, ubuduće će biti angažovani i regionalni arhivi, kao i istraživači koji su se do sada bavili tom temom, rekli su članovi Komisije.Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je danas ponudio pomoć Skupštine Državnoj komisiji za tajne grobnice ubijenih posle septembra 1944. godine Egereši je tokom sastanka sa delegacijom Državne komisije u Skupštini Vojvodine rekao da bi ona doprinela radu komisije.


Nakon završenog sastanka posećen je Arhiv Vojvodine, gde je članove Državne Komisije primio direktor Arhiva Vojvodine Pajkić. Dogovorena je saradnja Arhiva sa Državnom komisijom i razmenjivanje materijala i podataka, koji bi bili od izuzetne važnosti za napredovanje u istraživanju Komisije.

Saradnici Komisije u Beograd su stigli oko 16 časova.