Министарство правде
Републике Србије

Zahtev arhivima

 

Ministarstvo pravde Republike Srbije
Državna komisija za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944.
- Odbor za istraživanje i evidentiranje -

 

Z A H T E V

za podršku u istraživanju podataka o licima stradalim posle 12. septembra 1944. godine

     Vlada Republike Srbije donela je na svojoj sednici 9. jula 2009. odluku o osnivanju Državna komisija za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. (skraćeno „Državna komisija za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944“) koja je konstitutivnu sednicu održala 12. novembra 2009. godine. Članovi Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. su predstavnici državnih institucija, naučnih ustanova i stručnjaci iz različitih oblasti.

     U okviru Komisije formiran je i „Odbor za istraživanje i evidentiranje tajnih grobnica“ čiji je zadatak da istraži i prikupi svu dostupnu dokumentaciju vezanu za pitanje stradanja lica 1944. godine.  U tom smislu Vlada republike Srbije je na sednici od 29. aprila 2010. donela Odluku o skidanju oznaka tajnosti sa dokumenata iz nadležnosti Vlade koje se odnose na činjenice kada, gde, kako i koliko je lica ubijeno na teritoriji Srbije posle 12. septembra 1944. godine.

     Imajući u vidu značaj ovog istraživanja, i navedenu Odluku Vlade, molimo Vas da naši saradnicima i istraživačima pružite potrebnu pomoć i omogućite im uvid, slikanje ili kopiranje svih dokumenta koja se neposredno ili posredno odnose na represiju, stradanje lica i tajne grobnice  u periodu posle septembra 1944. godine.

U prilogu Vam dostavljamo odluku Vlade i preporuku Ministarstva kulture.

sekretar Komisije
mr Srđan Cvetković

Kordinator Odbora za istraživanje
Prof. dr Momčilo Pavlović

u Beogradu, 24. maja 2010.