Министарство правде
Републике Србије

Извештај са теренског истраживања у Зајечару 16. јула

Jul 19, 2010

Одбор за истраживање Комисије за тајне гробнице посетио је Зајечарски округ  у времну од 16. јула 2010. године.

Састав истраживачког тима мр Срђан Цветковић секретар Комисија, члан Комисије Добривоје Томић, члан Одбора Немања Девић.

 

16. јул 2010, петак

  Чланови Комисије су кренули негде око 8 часова из Београда. Најпре су око 10 и 30 часова саслушали и снимили једног сведока у Бољевцу и посетили локацију поток Змијанац. Сведок нас је обавестио да је на самом месту покрај потока  земља јако плитка свега 20- ак цм и да се испод ње налазе камене плоче које су постављене касније  неколико година после рата када је земља почела да се повлачи а остаци жртава да излазе на површину. И сами смо се уверили да је прича истинита након што смо обичним дрвеним штапом загребали по површини указале су се велике танке камене плоче које прикривају масовну гробницу. Према исказу сада покојног команданта ОЗН-е за Бољевац Миодрага Цојића у разговору са секретаром Комисије Срђаном Цветковићем на овом месту се налазе 44 жртве а према исказима сведока и више.

      У 12 часова у сали Општине Зајечар одржана је врло посећена презентација резлутата Комисије за Тимочки округ. У детаљном извештају објављено је да је Комисије за сада утврдила број страдалих за  општину Зајечар  260 са потпуним 140 са непотуним подацима и 15 несталих, Књажевац 208, Бољевац 54, Бор 32 укупно дакле око 700 лица у Тимочком округу од тога око 560 са потпуним подацима. Такође је обајвљено да су евидентиране локације у Зајечару: 2 Краљевица, две касарна, једна Алапински мост на путу за село Николичево. У оппштини Књажевац су то Липовица и код Јелака, у Бољевцу поток Змијанац док је у Борском локација  Црни Врх. Такође је јавност упозанта да је Комисја до сада највише захвајљујући увиду у документацију БИА већ евидентирала преко 5000 лица са потпуним подацима и 143 локације тајних гробница на територији Србије и да наставља са тим послом.

      У 13. часова  у сали Општине Зајечар одржана је заједничка седница представника Државне и Локалне Комисије на којој су утврђени правци деловања и задужења око припремних радњи за прву есхумацију у подножију Краљевице. Секретар Комисије Срђан Цветковић је обавестио присутне да је захтев за есхумацију написан и сви докази прикупљени на основу свих релевантиних архива и сведока. Такође председник локалне Комисије Слађана Јоковић Крстић је птреузела на себе да пронађе лица која су деведесетих подигла спомен обележије  Крст на Краљевици на основу исказа тада живих сведока и да о томе обавести Државну комисију како би их саслушала. Размотрени су и неки могући облици притиска уколико буде потребно на судске и државне органе како би до есхумације што пре дошло у смислу ангажовања локалне самоуправе и породица страдалих. Такође је Дражвна комисија упозната с чињеницом да је Општина Зајечар спремна да ангажије комунална предузећа као и и да је одређена парцела на локалном гробљу  на којој би били сахрањени есхумирани остаци жртава.  Са представницима Локалне самоуправе било речи и о издавању заједничеке публикације о жртвама после 1944. у чијој би изради учествовали Институт за савремену историју, Државна Комисија и  локална заједница по моделу који је примењен на територији општине Смедерево за шта је предеседница Локалне Комисије Слађана Јоковић Крстић дала своју начелну сагласност.

      У 14 часова чланови локалне и државне Комисије посетили су локацију Краљевица подножије заједно са представницима Медија, локалне самоуправе, и комуналних предузећа.  Представницима комуналних предузећа је наложено од стране помоћнице градоначелника  да направе процену трошкова грубих оперативних радови на посматраној локацији као би известили Министарство правде које би требало да сервисира трошкове есхумације. Снимљен је такође још једна сведок масовне гробнице у Зајечару Петар Јеленковић из Заграђа. Именовани је детаљно повсведочио како је његов  деда Павловић Вељко из Заграђа ухапшен  и како је затим добио дојаву од рођака страдалих да се код Касарне налази масовна гробница коју је тада са мајком и посетио. Према исказу сведока радило се  одве јаме 10 х 10 где је земља била улегала и испуцала такода су се кроз рупе могли видети остаци жртава и различити предмети.

    У повратку  16 часова екипа је боравила у селу Планиница у којем је страдало 23 лица после 12. септембра 1944. и снимила три сведока Видоја Радојковића унука стрељаног Петра Радојковића(Пере Топџије) као и ћерку страдалог Петра Вељковића Драгицу Миловановић-Вељковић из Планинице и Милана Митића рођака страдалог Владимира Живковића из Планинице који су посведочили о околностима  страдања њихових најближих као и осталих Планиничана. Након тога екипа се опростила од љубазних домаћина и кренула пут Београда. 

                                                                               секретер Комисије

мр Срђан Цветковић