Министарство правде
Републике Србије

Izveštaj sa terenskog istraživanja u Boljevcu

Oct 1, 2010

IZVEŠTAJ O PROBNOJ EKSHUMACIJI NA LOKACIJI POTOK ZMIJANAC, U BOLjEVCU

Sastav istraživačkog tima: mr Srđan Cvetković, sekretar Komisije; član Komisije i svedok, Dobrivoje Tomić; saradnici Odbora za istraživanje, studenti istorije: Nemanja Dević i Nikola Baković.

1. oktobar  2010,  petak

     Članovi Komisije su krenuli automobilom Ministarstva pravde Republike Srbije 8.30 časova iz Beograda. Na ulasku u Boljevac oko 10 i 30 sačekani su od strane lokalnih saradnika i potomaka žrtava. Zajedno smo se uputili prema imanju Trujić Petra, u blizini čijeg imanja smo pretpostavljali, na osnovu informacija kojih smo dobili istraživanjem, da se radi o masovnoj grobnici s kraja 1944. godine. Osnovni izvor informacija su svedočenja potomaka, samog komandanta OZN-e za Boljevac, Miodraga Cojića, kao i jednog od ljudi iz streljačkog stroja  OZN-e u Zmijancu, izvesnog, sada pokojnog Vase Friškovića iz Sumrakovca. O navedenoj lokaciji znao je da nam nešto kaže i sam vlasnik livade i imanja u blizini, Petar Trujić. Prilikom kupovine placa 1974. od bivšeg vlasnika dobio je upozorenja da se na istom nalaze dve masovne grobnice s kraja 1944. godine. Zbog toga nije dugo mogao da proda navedeno imanje, pa ga je na kraju prodao Trujiću po simboličnoj ceni.

     Nakon što smo obezbedili potreban alat od meštana i saradnika, pristupili smo probnoj ekshumaciji u cilju potvrđivanja lokacije, zajedno sa vlasnikom imanja i zainteresovanim potomcima žrtava. Ustanovili smo da je skoro čitav teren, neposredno pored potoka Zmijanac, površine 10 x 15 metara prekriven kamenim pločama i kamenjem, što je bio prvi znak da smo na pravom tragu.  Nakon što smo fizički uklonili kamene ploče i iskopali oko 20 cm zemlje, ukazali su se delovi tela pobijenih. Pred nama se ukazao prvi leš, a ubrzio smo mogli nazreti i druge. Dalju eskumaciju smo prekinuli smatrajući da je to posao za državne organe, stručnjake forenzičke struke i za Odbor za eskumaciju Komisije.

     O svemu što je rađeno, vođen je zapisnik i uredno smo fotografisali i snimili sve  video kamerom. Naišli smo najpre na mnogobrojne ostake: laktne kosti, delove ruku, a zatim i ostalih delova tela i na kraju, i samih lobanja ubijenih. U prisustvu kriminalističkog inspektora Dejana M. ustanovili smo da su ubijeni nabacani jedan, preko drugih u više slojeva. U cilju prikrivanja lokacije i zaštite od mogućih nasrtaja domaćih životinja, posle svakog sloja streljanih, lokacija  je pokrivena kamenim pločama i kamenjem. Daljem iskopavanjem precizno smo očistili prostor između skeleta kako bi dobili detaljniji uvid i podatke o  stradalim licima.

     Prema ranijim istraživanjima, radi se o najmanje 44 ubijenih meštana Boljevca, i okolnih sela Krivog Vira, Sumrakovca, Valakonje, Lasova i drugih koji su streljani bez suđenja, novembra 1944. od strane OZN-e. Komisija poseduje, na osnovu arhivskih i drugih izvora, podatke za većinu streljanih u Zmijancu. Postoje i potomci, koji su nam se obraćali, a zainteresovani za ekshumaciju, identifikaciju i dostojno sahranjivanje posmtrtnih ostataka predaka.  Vlasnik imanja Petar Trujić, na čijem se imanju nalazi ova ali moguće i još jedna lokacija zainteresovan je takođe da se tajna masovna grobnica ukloni sa njegovog imetka, s obzirom da se nalazi jedva pedesetak metara od njegove kuće.

     Nakon probne ekshumacije, o svemu što je  pronađeno, obavestili smo policiju u Boljevcu, Ministarstvo pravde (državnog sekretara Slobodana Homena), kao i Više javno tužilaštvo u Zaječaru (pomoćnika višeg javnog tužioca, Ivana Markovića). Imenovanog smo upoznali s činjenicom da je ovim lokacija potvrđena i da je dalje u njegovoj nadležnosti dalje postupi prema Zahtevu za ekshumaciju, koje su članovi Komisje predali Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru 9. septembra 2010. Ubrzo nakon obaveštavanja, na licu mesta se pojavila policija i napravila detaljan uviđaj, uzevši podatke, obeleživši i obezbedivši lokaciju.

Sve o ovom događaju i našem istraživanju i rezultatima, zabeleženo je od strane lokalnih dopisnika medija (Večernjih Novosti i RTV, B 92), čije su medijske  kuće prezentovale detaljne izveštaje.

Mr Srđan Cvetković,
sekretar Državne Komisije za tajne grobnice
ubijenih posle 12. septembra 1944.