Министарство правде
Републике Србије

Izveštaj sa skeniranja terena u Zaječaru

IZVEŠTAJ SA  SASTANKA SA ISTRAŽNIM SUDIJOM VIŠEG SUDA U  ZAJEČARU I SKENIRANjA MASOVNIH GROBNICA U ZAJEČARSKOM OKRUGU 

        Petak, 6. maj 2011.

        Istraživački tim Državne komisije u sastavu Dr Srđan Cvetković, dr Dobrivoje Tomić i Nikola Crnjaković krenuo je iz Beograda oko 10 časova zajedno sa radnicima firme Monting Blaže Đurovića koja besplatno servisira lasersko skeniranje tla i  džipies obeležavanje lokacija tajnih grobnica. Tim je nešto kasnio sa polaskom zbog lakše havarije na motoru službenog automobila Komisije.

         Najpre po dolasku u Zaječar oko 13 časova  održan je radni sastnak sa istražnim sudijom Višeg suda u Zaječaru Ljubinkom Stanojevićem  predsednikom Višeg suda Dragicom  Jocić kojem je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zaječara Rajko Stevanović.

       Istražni sudija nas je obavestio da je krivično veće Višeg suda u Zaječaru odlučilo da otvori proces istražnih radnji koje bi dovele do ekshumacije žrtava iz Potoka Zmijanac u Boljevcu a predmet je dodeljen sudiji Stanojeviću. Sudija Stanojević, iako je izdvojio svoje mišljenje u pogledu nadležnosti, on naime smatra ovo delo ratnim zločinom koji spada u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine, će poštovati odluku Krivičnog veća i ubrzo napisati naredbu o ekshumaciji. On je članovima Državne komisije obećao da će do početka juna ako ne bude nepredviđenih okolnosti raditi na obezbeđivanju svih potrebnih dozvola sanitetskih kao i od opštnskih vlasti koje su potrebne u skladu sa zakonom o grobljima  sahranjivanju i odlukama lokalnih organa. Podeljeni su zadaci a na članovima Komisije je da kontaktiraju lokalnu samoupravu u Boljevcu i animairaju je da pomogne organizaciono u procesu ekshumacije naročito oko određivanja parcele na groblju za ekshumirane. S druge strane od Komisije se očekuje da pomogne i stručnim angažovanjem kada proces ekshumacije otpočne kao i oko kontaktiranja potomaka žrtava iz okolnih sela. Takođe pomoćnik gradonačlenika Rajko Stevanović je obećao da će lokalna samouprava Zaječara  sa svoje strane učiniti sve da se proces ekshumacije i utvrđivanja lokacija grobnica što pre okonča.

          Nakon toga oko 14 časova članovi istraživačkog tima Komisije i stručni tim preduzeća Monting uputili su se na lokaciju u podnožiju Kraljevice gde je ona snimljena i uzete džipies koordinate na osnovu kojih će se vršiti skeniranje tla lasreskom tehnologijom. Cilj je da se na livadi velićine 50 m h 100 m  utvrdi gde se tačno nalaѕi grobnica o kojoj svedoči očevidac Dobrivoje Tomić i drugi svedoci koja bi trebala da bude dimenѕija  negde oko 15 h 20m.

         U povratku oko 15 časova  u prolazu kroz selo Planinica podeljen je propagandni materjal i štampani godišnji izveštaji o radu Komisije meštanima koji su sarađivali i pomagali rad u predhodnom periodu dostavljajući dokumnetarni i drugi materijal od kojih re svih treba istaći Vidoja Radojkovića.

       Merelje i lociranje džipies tehnologijom urađeno je zatim i na samoj lokaciji u Potoku Zmijanac kraj Boljevca gde su uzete kordinate za još jednu manju loakciju koja se neposredno nalazi u blizini primarne grobnice u potoku. Zatim negde oko 17 časova nakon obavljenih merenja istraživački tim se uputio za Beograd.

Sekretar Komisije

Dr Srđan Cvetković